in , ,

Xbox One Scorpio: Mungkin Akan Dilancarkan Di E3 2017? Mungkin Berharga USD450-600?

Sejak diumumkan di E3 2016, para gamer menanti tarikh pelancaran rasmi Xbox One Scorpio. Ketua Xbox, Phil Spencer telah memberikan maklumat terkini mengenai konsol itu.

Berhubung dengan peminatnya melalui Twitter, Spencer berkata beliau kurang pasti jika Project Scorpio akan diumumkan sebelum membuat kemunculan di E3. Beliau menjawab secara langsung kepada salah satu daripada pertanyaan peminat mengenai pendedahan di E3. Spencer membalas, “Secara jujurnya saya tidak pasti lagi tapi saya pasti mereka mahukan ini.”

Spencer juga menyatakan dia benar-benar gembira dengan apa yang dilihat setakat ini. Pasukan developer di Microsoft sedang mempersiapkan diri, dengan kemajuan besar di seluruh studio, platform dan perkakasan.

Walaupun peminat kecewa kerana Project Scorpio tidak akan hadir sehingga E3 2017. Maklumat baru-baru ini melaporkan Xbox Scorpio mungkin akan hadir sebelum E3!

Menariknya, Spencer telah menyatakan rancangan untuk melancarkan Xbox berkuasa itu pada tahun 2016, tetapi syarikat itu memutuskan sebaliknya kerana ia mahu mempunyai permainan 4K juga.

Pada masa ini, Microsoft mensasarkan tarikh keluaran Project Scorpio pada musim cuti 2017. Walaubagaimanapun, dengan persaingan dari Sony PS4 Pro, Microsoft mungkin merancang untuk melancarkannya dengan lebih awal. Xbox One Scorpio akan menjadi lonjakan besar dalam kuasa dari platform Sony PlayStation.

Harga Xbox One Project Scorpio 

Harga Xbox Project Scorpio juga masih kurang jelas dan Spencer telah memberikan maklumat terkini mengenai itu juga. Dalam temu bualnya baru-baru ini dengan AusGamers, Spencer mencadangkan anggaran harga kasar. Beliau menjelaskan bahawa beliau akan meletakkan harga sistem tersebut seperti konsol bukannya pelantar permainan PC yang hebat.

Spencer berkata, “Saya mahukan Scorpio berada di aras harga konsol. Saya tidak cuba untuk pergi dan bersaing dengan pelantar mewah.”

Kebiasaannya, kos harga sebuah konsol adalah antara $300 dan $400. Xbox One S boleh didapati dengan harga USD399 (~RM1780) dan next-gen PS4 Pro mempunyai tag harga $399 (~RM1780). Sekiranya Microsoft memutuskan untuk pergi pada strategi harga yang sama, ia sangat akan memberi manfaat kepada Xbox dalam persaingannya.

Walau bagaimanapun, Xbox akan melihat harga yang lebih dekat dengan konsol premium daripada PC. Xbox Project Scorpio mungkin akan mendapat harga pelancaran antara USD450 ke USD600 (USD2008 – ~RM2700) atau lebih. Ini adalah kerana peranti pek pemproses besar dan grafik yang lebih mahal akan digunakan untuk membinanya.

Apa pun, harga nya masih spekulasi daripada pemerhati. Microsoft masih belum mengeluarkan sebarang pengumuman rasmi berkenaan harga Xbox One Scorpio.

Written by Danial DaxZuher

Seorang penulis yang suka bermain game menembak, membaca novel aksi, mendengar lagu OST video games dan movies serta mencipta cerita pendek.

Comments

JomKomen!

Loading…

0

32 Video Game Yang Bakal Diterbitkan Untuk Nintendo Switch Setakat Ini

Nintendo Switch: Nintendo Tampilkan Console/Handheld Hibrid! Jom Gaming Di Mana Sahaja!

Boss Dan Kakitangan Xbox Puji Nintendo Switch Di Twitter!