in ,

PES16: Baru Beta Pon Dah Best! FIFA? Sape Tuh?

Bagi yang makan bola, minum bola, tido bola-bola – pastinya tidak terlepas pelancaran beta version PES2016 baru-baru ini! Timbul persoalan – apa yang BEST tentang PES kali ini? Jom masuk padang!

Rakan-rakan kami di SemuanyaBola.com telah mereview beta version PES 2016 – dan berikut adalah nukilan komentari mereka tentang PES 2016 beta version! Ceciter sikit guys…ceciter, ceciter…

+++SemuanyaBola.com+++

Pada 13 Ogos yang lepas, pengguna console PS3, PS4, Xbox One dan Xbox 360 telah diberikan akses oleh Konami untuk memuat turun PES 2016 versi beta (percubaan) secara percuma.

Ini adalah bersempena ulang tahun ke-20 francais permainan Pro Evolution Soccer (PES) yang membuat kemunculan pertama pada 1995.

pes16_02
Agak-agak Collector’s Edition PES2016 nanti ada tak jersey dengan design nombor 20 tu?

Dengan tema Love The Past, Play The Future, adalah penting bagi Konami untuk memperbaiki kegagalan PES 2014 dan mutu sederhana PES 2015.

Setelah meneliti gameplay versi beta dan merasai sendiri pengalaman bermain, berikut adalah komen kami terhadap PES 2016:

Gameplay

pes16_01

Dari segi gameplay, secara keseluruhannya kami sangat berpuas hati.

Antara pembaikan yang paling ketara dalam PES 2016 adalah aspek kawalan pemain. Setiap gelecekan yang dilakukan semasa menarik trigger R2 adalah cukup kemas dan sangat responsif.

pes16_03

Untuk menjadikan PES 2016 lebih realistik, Konami turut memperkenalkan sistem perlanggaran pemain dan terjahan baru (new collision and tackling system). Ini bermakna, 2 pemain yang merebut bola di udara atau terlibat dalam bentesan akan mempunyai kesudahan yang berbeza-beza.

Sebagai contoh, dalam edisi PES 2015, jika pemain A menerjah pemain B dari belakang, pemain B pasti akan jatuh dan kad merah bakal dikeluarkan oleh pengadil secara automatik.

Tetapi dalam PES 2016, jika pemain A menerjah pemain B dari belakang, pemain B boleh jatuh ATAU meneruskan larian – BERGANTUNG kepada skill, saiz tubuh dan kelajuan larian pemain B.

Cuaca perlawanan

PES 2016 turut membawa faktor cuaca untuk mempengaruhi keadaan padang; sekaligus mempengaruhi prestasi pemain dan pasukan.

Contohnya, sliding tackle dalam cuaca hujan akan bergerak lebih jauh dan laju berbanding ketika bermain dalam cuaca yang baik .

pes16_04

Pilihan cara meraikan jaringan

Pemain PES 2016 juga boleh memilih cara untuk meraikan gol setiap kali selepas menjaringkannya.

pes16_05

Antara cara yang paling menarik adalah meraikan jaringan anda dengan melakukan selfie seperti mana yang kerap dilakukan oleh Francesso Totti.

pes16_06

Pengulas perlawanan

Cuma sedikit mengecewakan apabila PES 2016 tidak melakukan sebarang pelaburan untuk mencari pengulas baru. PES 2016 masih lagi Peter Drury dan Jim Beglin sebagai pengulas bahasa Inggeris.

Grafik

Francais PES sentiasa sinonim dengan kualiti grafik yang cemerlang. Seperti edisi-edisi PES sebelum ini, PES 2016 masih juara dalam kualiti grafik permainan bola sepak.

Dengan menggunakan FOX Engine untuk menghidupkan animasi pemain, penonton dan persekitaran, Konami nyata mahu menjadikan PES 2016 serealistik dunia sebenar.

Bagaimanapun, setelah mencuba sendiri versi beta PES 2016, kami merasakan kempen pemasaran Konami sebenarnya hanya indah khabar dari rupa.

Hal ini kerana, grafik Neymar dalam versi beta PES 2016 ini tidak menyerupai imej di bawah yang muncul dalam kempen pemasaran mereka.

Tetapi kami memuji aspek ketelitian grafik model pemain-pemain di PES 2016. Ekspresi wajah beberapa pemain utama dunia juga kelihatan lebih hidup dan realistik.

pes16_07

Pujian juga harus diberikan kepada penambahbaikan dan ketelitian grafik stadium dan penonton. Ianya masih sederhana tetapi jauh lebih baik daripada apa yang ditawarkan oleh permainan FIFA.

Jika anda melakukan rembatan, anda boleh melihat sedikit rumput berterbangan. Namun, perinciannya masih belum cukup tinggi berbanding dengan apa yang digembar-gemburkan Konami dalam video trailer PES 2016.

pes16_08

Penambahbaikan Artificial Intelligence (AI)

pes16_09

Satu perkara yang benar-benar membuatkan kami teruja mengenai PES 2016 adalah sistem AI yang lebih baik. Paling ketara adalah dari segi positioning setiap pemain semasa mereka tidak mempunyai bola (off the ball movement).

Jika dulu, pemain lebih statik dan hanya bergerak mengikut posisinya. Tetapi kini, pemain AI lebih pintar dan dinamik. Mereka lebih bijak bergerak tanpa bola, sekaligus memudahkan anda untuk membuat hantaran cantik ke hadapan.

Menurut Adam Bhatti, Pengurus Projek PES Eropah, pemain-pemain juga bakal bertindak balas mengikut situasi semasa di padang.

Contohnya, jika pasukan anda telah menjaringkan banyak gol tanpa balas, moral pemain pertahanan pihak lawan akan merudum hingga menyebabkan mereka bermain buruk. Namun pada pemerhatian kami, aspek ini tidaklah begitu jelas dirasakan.

Penambah baikan Patch System

pes16_10

Oleh kerana PES tidak mempunyai lesen untuk menggunakan nama dan logo kelab-kelab Eropah, mereka mempunyai cara mereka tersendiri untuk menyelesaikan masalah itu: dengan membenarkan peminat membuat patch untuk produk mereka.

Menurut Adam Bhatti, terdapat penambah baikan yang amat signifikan untuk mod edit bagi pengguna PS4. Ia meliputi kebolehan untuk memuatnaik gambar dan data yang boleh digunakan untuk mengubah jersi, logo dan gambar jurulatih pasukan.

Jadi, anda tak perlu risau lagi tentang melihat kelibat Alexis Sanchez mahupun Olivier Giroud beraksi dalam jersi merah hodoh untuk kelab “North London”.

Kesimpulan

Disebalik kemelut hutang Konami dan masalah mereka dengan Hideo Kojima, peminat PES boleh menarik nafas lega apabila Konami tetap mengeluarkan edisi 2016 mereka.

Dengan beberapa penambah baikan dari segi kelancaran kawalan serta grafik yang lebih baik , PES masih relevan dan mempunyai kelebihan tersendiri berbanding FIFA.

PES 2016 bakal dilancarkan secara tanggal 17 September 2015, iaitu 5 hari lebih awal dari FIFA 16.

Sudahkah anda mencuba PES 2016 versi Beta ini? Kepada yang belum, anda boleh memuat turun permainan ini melalui akaun PlayStation Network anda.

pes16_11

pes16_12
Download, jangan tak download!

+++JomGaming.my+++

So macamana korang? Keraguan dah mula menjadi excitement? Apa pendapat korang? Bagitau kitorang kat bawah!

Written by Hans Yusoff

Lebih dikenali dengan panggil Abah, beliau seorang peminat setia Dota 2, dan bercita-cita tinggi untuk mempunyai sebuah pasukan DotA satu hari nanti.

Juga meminati game bergenrekan FPS dan juga RPG. Jika tidak bermain game beliau adalah seorang Abah yang penyayang.

Comments

JomKomen!

Loading…

0
Destiny: Jadual Livestream Reveal The Taken King!

Destiny: Jadual Livestream Reveal The Taken King!

Uncharted: The Nathan Drake Collection