Walaupun ketinggalan sedikit dalam perlumbaan mengeluarkan konsol berkeupayaan 4K, Microsoft akan melancarkan konsol 4K yang kini dikenali sebagai Project Scorpio.

Diumumkan pada bulan Jun tahun lepas semasa Electronic Entertainment Expo, Project Scorpio akan menjadi senjata utama kepada pesaingnya, Playstation 4 Pro. Sama seperti konsol Sony, Microsoft Project Scorpio kemungkinan akan melonjakkan kualiti dalam gaming 4K serta HDR.

Butiran terbaru mengenai konsol Microsoft yang akan datang itu telah menumpahkan lebih banyak cahaya pada perkakasan sebenar bagi peranti tersebut. Menurut kertas yang telah dibocorkan sejak kebelakangan ini, Microsoft Project Scorpio akan digerakkan pada kelajuan 6 trilion pengiraan titik terapung sesaat. Ianya akan dikuasakan dengan pemproses grafik AMD yang serupa dengan seni bina Polaris yang dikagumkan dengan kemungkinan 12GB video RAM.

Malangnya, satu sahaja perkara yang membuatkan Xbox bagus. ESRAM, tidak akan membuat penampilan di Project Scorpio. Menurut informasi yang sama, Microsoft telah memutuskan untuk membuang Embedded Static RAM pada konsol baru tersebut kerana beberapa isu mengenai reka bentuk.

Untuk gamer tegar Xbox, ini mungkin dilihat sebagai berita buruk. Kerana sejak Xbox 360 lagi, Microsoft telah menggunakan APU-built random access memory untuk bertindak sebagai cache berkelajuan tinggi. Ciri ini membolehkan pemindahan data yang cekap dan pantas antara GPU dan pemproses utama kerana kependaman yang sangat rendah. Kehilangan ESRAM secara tiba-tiba pada Project Scorpio mungkin dilihat sebagai satu kekurangan. Tapi Microsoft, bagaimanapun, meminta sesuatu yang berbeza.

Kertas putih yang telah dibocorkan telah memberitahu dengan terperinci bagaimana game developers akan membalas terhadap kehilangan ESRAM dalam pertimbangan pada reka bentuk video game mereka. Microsoft mencadangkan bahawa sasaran standard untuk menjadikan ia aliasing, sama seperti Xbox One boleh digunakan pada Project Scorpio. Teknik ini menawarkan ciri yang sama seperti Xbox One iaitu memori yang menjimatkan. Tambahan pula, Microsoft juga mencadangkan bahawa sistem memori bandwidth yang lebih tinggi pada Project Scorpio akan terlepas dari azab keupayaan ESRAM tersebut.

Menurut Microsoft, Project Scorpio akan mengekalkan reka bentuk CPU lapan teras yang sama seperti Xbox One. Walau bagaimanapun, kelajuan jam akan dipertingkatkan untuk membalas kependaman antara GPU dan CPU. Konsol gaming tersebut akan dikeluarkan antara bulan November dan Disember tahun ini.

Sumber: The Bitbag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.